Ohrabreni prvi dio

OD DANIJELA DO NAS I DO BUDUĆNOSTI

 

-UVODNI DIO-

 

OHRABRENI

 

uz temu daniel uvodni dio

 

U dva navrata je anđeo pristupao Danijelu, koji je postom i molitvom tražio od Boga da mu objavi i daruje razumijevanje istine o budućnosti Božjeg naroda. Anđeo oslovljava Danijela i govori mu gotovo istim riječima u oba slučaja;

Danijel 9; 22,23

22„Danijele, evo me; Dođoh da te poučim.“

23“Od početka tvoje molitve izišla je riječ, i ja dođoh da ti je navijestim. TI SI MILJENIK. PAZI DOBRO NA RIJEČ, RAZUMIJ VIĐENJE.“

Danijel 10; 12, 19

12“I kaza mi: Ne boj se, Danijele, jer od prvoga dana kad si odlučio da se poniziš pred svojim Bogom da bi razumio, tvoje su riječi uslišane, i Ja sam došao zbog tvojih riječi.“

19“On reče: Ne boj se, MILJENIČE! Budi jak! Ohrabri se!“

Pridružimo se Danijelovoj iskrenoj molitvi Bogu za razumijevanje istine o budućnosti Božjeg naroda i sveg čovječanstva. Dođimo pred Boga svjesni da smo oholi i drski otpadnici od Njegove volje i zakona. Zatražimo oproštaj u dragocjenoj Kristovoj krvi , koja svima pokajanima čisti, briše i oprašta grijeh:

Molimo te Nebeski Oče za očišćenje naših umova i srca Kristovom nevinom krvlju, koju je Isus prolio za naše živote.

Molimo Te za oprost i promjenu stava prema tebi, za odnos strahopoštovanja i ljubavi prema Tebi. Molimo Te, u Isusovo ime, oslovi nas, ohrabri nas kao Danijela i uputi nam tvog Svetog Duha da bismo razumjeli i shvatili smisao objava koje si dao Danijelu, i Tvoju riječ u cjelini.

Hvala Ti Oče za Tvoju milost i dobrotu u Isusovo ime, AMEN“

Budimo svjesni toga da kao grešni ljudi nećemo lako i jednostavno doživjeti osvjedočenje Svetog Duha u njegovom punom sjaju.

Tako je izgledao i anđeo Gabrijel kad je došao Danijelu:

Danijel 10; 5, 6

„… podigoh oči da vidim, i gle:

čovjek odjeven u lanene haljine,

oko pasa mu pojas od zlata

ofirskoga,

tijelo mu poput krizolita,

lice kao munja,

oči kao baklje ognjene,

ruke i noge poput mjedi

uglađene,

zvuk riječi njegovih kao žamor mnoštva.“

Isto tako je sjajna i blistava istina koju je ovaj anđeo obavio Danijelu, a koju će Bog Sveti Duh, putem Danijelovih zapisa objaviti nama.

Ova istina je blistavo dojmljiva, ali osim snažnih dojmova, mnogo je važnije što ćemo učiniti s njom u našim životima. Danijel je postupio kako DOLIKUJE ISTINI; sve objavljeno je USVOJIO i molitvom Bogu tražio još veća saznanja:

Danijel 7; 28

Ovdje se završava izvještaj. Ja, danijel, bijah vrlo potresen u svojim mislima, lice mi problijedje, ALI SVE OVO SAČUVAH U SRCU SVOJEMU.“

Saznanja koja primimo, mogu ostaviti ovakve posljedice:

Danijel 8;27

27„Tada ja, Danijel, obnemogoh i bijah bolestan više dana. Zatim ustadoh da vršim kraljevske poslove. Bijah smeten zbog viđenja, no nitko to nije dokučio.“

Danijel 7; 15

15„Meni, Danijelu, smete se zbog toga sav duh, viđenja mi se vrzoše glavom, svega me prestraviše.“

Danijel 8; 17, 18

17„On pođe onamo gdje stajah i kad mi se približi, strah me obuze i padoh na lice.

18On mi reče: Sine čovječji, RAZUMIJ: JER OVO JE VIĐENJE ZA VRIJEME POSLJEDNJE.“

Danijel 10; 8, 9

8„Ostadoh SAMgledajući to veliko viđenje: ONEMOĆAH, LICE MI PROBLIJEDE, IZNAKAZI SE, SNAGA ME OSTAVI.“

9Začuh glas njegovih riječi, i kad razabrah glas, ONESVJESTIH SE I PADOH LICEM NA ZEMLJU.“

Ako i ostanemo sami u proučavanju i bavljenju Biblijskim ISTINAMA, sagledajmo kako su BOGU MILI – NJOGOVI MILJENICI, ONI KOJI ISTRAŽUJU I SLUŠAJU NJEGOVU RIJEČ, TE JU PRIMAJU K SRCU.Koliko god da je prisutnost anđela djelovala na Danijela zastrašujuće – ruka anđela bila je Danijelu snaga, hrabrost i lijek:

Danijel 10; 11

11„On mi reče: Danijele, MILJENIČE, pripazi na riječi koje ču ti kazati!

Ustani, jer ja sam evo k tebi poslan.

To reče, a ja ustadoh dršćući.“

Danijel 10; 10

10“I gle; RUKA ME DOTAČE I POMOŽE MI DA SE UPREM NA KOLJENA I NA DLANOVE.“

Danijel 10; 15-18

15„Pošto mi to reče, ja oborih pogled na zemlju bez riječi. I gle; onaj, sličan Sinu čovječjem dotače se mojih usana. Otvorih usta da govorim te rekoh onome koji stajaše preda mnom :

GOSPODARU MOJ, ZBOG OVOG VIĐENJA OBUZEŠE ME TJESKOBE I ONEMOČAH. I KAKO ĆE SLUGA GOSPODINA SVOGA GOVORITI S GOSPODINOM KAD POSVE ONEMOČAH I DAH ME OSTAVI?“

Tada me se opet dotače onaj što bijaše kao čovjek te me okrijepi.“

Anđeo se sa puno ljubavi i pažnje obraćao Danijelu. Doticao ga je svojim svetim rukama, podizao i hrabrio nježnim riječima, da bi Danijel, iako dršćući smogao snage uspravno stajati pred anđelom. Bog želi da upremo svoj pogled u Njega, u Njegovo lice, Njegove oči – naš misaoni pogled, da bi nam svaka Božja riječ bila jasna, da pozorno slušamo i pamtimo, da ne propustimo niti jedno slovo.

Stoga uživajmo, susrećući se uz Danijela sa Božjim anđelom i Božanskom ISTINOM, bitnom za ljude.

Budimo slobodni u neopisivoj Kristovoj ljubavi. Pristupimo onome koji živi za nas, da bi uz Isusa shvatili smisao života.

AMEN