UVOD U 1844. IX dio

1844.

 

IX DIO


 

„Okupah te u vodi, krv saprah s tebe i uljem te pomazah. 10 Obukoh te u šarene haljine, NA NOGE TI OBUH SANDALE OD FINE KOŽE; OPASAH TE BEZOM I POKRIH TE PRIJEVJESOM SVILENIM. 11 URESIH TE NAKITIMA: NA RUKE TI STAVIH NARUKVICE, OKO VRATA OGRLICE, 12 PRSTENOM TI NOS URESIH, UŠI NAUŠNICAMA, A GLAVU TI OVJENČAH VIJENCEM NAJLJEPŠIM. 13 I TAKO SE SVA U SREBRU I ZLATU POJAVI, U HALJINI OD BEZA, SVILOM IZVEZENOJ. ZA HRANU TI DADOH NAJFINIJE BRAŠNO, MED I ULJE. BILA SI TAKO LIJEPA, PRELIJEPA, ZA KRALJICU PODOBNA!“

(EZEKIEL 16; 9-13)

Dok je Mojsije boravio na brdu Sinaj te primao od Boga detaljne upute za zdrav i uspješan život Izraelaca, većina njih su, po uzoru na bezbožne Egipćane, od zlatnog nakita koji su imali na sebi, načinili zlatno tele i proglasi ga svojim bogom. To je bilo veliko razočarenje za Boga i za Mojsija.

Jedna od uputa koju je Mojsije primio od Boga na brdu Sinaj, odnosila se i na dragocjenosti koje su Izraelci primili od Egipćana. To srebro i zlato i druge dragocjenosti, TREBALE SU POSLUŽITI ZA IZGRADNJU BOŽJEG PREBIVALIŠTA U NJEGOVOM NARODU, za izgradnju mjesta gdje će se narod sastajati sa svojim Bogom, a prema veličanstvenom uzoru na stvarno Božje prebivalište u svemiru.

 

Izlazak 25; 1-9

„Reče Gospod Mojsiju: 2Reci Izraelcima DA ME DARIVAJU, A VI PRIMAJTE DAROVE U MOJU ČAST OD SVAKOG KOJI DA JE OD SRCA. 3Primajte ove darove: zlato, srebro i tuč, 4ljubičasto, crveno i tamnocrveno predio i prepredeni lan; 5učinjene ovnujske kože, pa fine kože; bagrenovo drvo; 6ulje za svijetlo; mirodije za ulje pomazanja i miomirisno kađenje; oniks i drugo drago kamenje koje će se umetnuti u oplećak i naprsnik. 8NEKA MI SE SAGRADE svetište da mogu boraviti među njima. 9Pri GRADNJI prebivališta i svega u njemu POSTUPI TOČNO PREMA UZORKU KOJI TI POKAŽEM.

Bog je želio da Izraelci, kao i Bog, upotrjebe dragocjenosti dobivene od Egipćana kao građevni materijal.

Egipćani nisu priznavali živog Boga. Svoje bogove izrađivali su od srebra, zlata i drugih dragocjenosti. Neki židovi su štovali idole od zlata, ne mareći za živog Boga. Njihovi zlatni bogovi im nisu pomagali kad su Egipćani učinili Židove svojim robovima.

Dok su radili ropske poslove, šibani i izmučeni, gladni i obeshrabreni sa svojim obiteljima, sjetili su se živog Boga koji ih može izbaviti. Ali nakon svakog izbavljenja, židovi bi napuštali živog Boga i odavali se bezbožnom idolopoklonstvu do novih problema.

Božja želja i namjera za njegov narod nije bila kićenje svjetlucavim metalima i ostalim dragocjenostima.

Kroz sliku nakićene žene koju proučavamo iz biblijske knjige proroka Ezekiela, ne možemo saznati baš ništa o toj ženi: dali je lijepa ili ružna, koja je boja njezinih očiju, kose, dali ima lijep osmjeh ili ne… Nikakva osobnost nije vidljiva iz slike te žene. Ono što je ponuđeno očima, to su nakit, skupocjena odjeća, obuća i pokrivala na njoj.

ISTO TAKO BOG NE ŽELI DA NA NJEGOVOM NARODU BUDE VIDLJIVA UROĐENA OSOBNOST KARAKTERA, RAZMETLJIVOST GREŠNOM LJUSKOM PRIRODOM. BOG SVOJ NAROD ŽELI POSVETITI SVOJOM ISTINOM. BOG ŽELI DA NJEGOV NAROD BUDE PREPOZNATLJIV PO TOM POSVEĆENJU I PO PREDANJU NJEMU.

Bog želi da ovo smrtno ljudsko tijelo obasjaju njegove Božanske neprolazne vrline: ljubav, dobrota, blagost, radost, mir, vjera, uzdržanje, strpljenje, krotkost. „Protiv ovih ne postoji zakon“ (Galaćanima 5; 23)

 

Petrova I 3; 3,4

„Vaš nakit neka ne bude vanjski – umjetno spletena kosa, stavljanje zlatnog nakita, oblačenje raskošnih haljina – 4nego skrivenost – srce obučeno U NERASPADLJIV NAKIT, KROTAK I MIRAN DUH – ONO ŠTO JE DRAGOCJENO PRED BOGOM.“

 

Nastavimo istraživati u Bibliji Božje određenje prema nakitu u njegovom narodu:

Kad je Mojsije vidio zlatno tele i raskalašenost Božjeg naroda, u očaju je bacio kamene ploče ispisane Božjim prstom, koje su se pritom razbile. Sve je završilo smrću oko tri tisuće ljudi koji su se u Božjem narodu odali idolopoklonstvu.

Izlazak 32; 28

„Sinovi Levijevi izvršiše Mojsijev nalog i toga dana pade oko tri tisuće ljudi.“

Osim toga, TAJ PUT SU IZRAELCI PRIMILI JASNU I ODREĐENU UPUTU OD BOGA, VEZANU ZA NAKIT:

Izlazak 33; 5-6

 

„Jer reče Gospod Mojsiju: „kaži Izraelcima: Vi ste narod tvrde šije. Kad bih ja s vama išao samo čas, uništio bih vas. Stoga skinite svoj nakit, a ja ću vidjeti što ću s vama učiniti. 6Tako su od brda Horeba  IZRAELCI BILI BEZ NAKITA.“

Narod „tvrde šije“ značilo je da su Izraelci bili puni samopouzdanja, nepokorni Bogu iako im je davao upute za  IZVRSTAN ŽIVOT.

Oponašali su bezbožne narode do vrhunca bezbožnosti. Od zlatnih naušnica načinili su zlatno tele i proglasili bogom. Da bi njihova „šija“ omekšala, da bi postigli krotak i smjeran karakter, da bi ih Bog mogao izgrađivati i odgajati prema vječnim vrijednostima, morali su skinuti sav nakit sa sebe. OVO JE BOŽJA NEPROLAZNA UPUTA SVIMA. Sve što nije životna potreba već pridonosi nebitnim željama i strastima, SVE ŠTO NAS PODIŽE U VLASTITIM OČIMA, MORAMO ODBACITI OD SEBE. TO JE NAČIN DA BOG IZGRADI VALJANIM NAŠ UM I SRCE I PRIPREMI NAS ZA NJEGOV SVIJET KOJI DOLAZI.

Ovo učenje Bog je od 1844 dao svom narodu koji mu je došao iz neznaboštva. Kao što je to uradio svom židovskom narodu putem Mojsija, tako je svom narodu ovog vremena, Bog dao životno važne upute kroz  ELLEN WHITE.

 

AMEN

 

Nastavit će se…