II dio – O zahvalnosti Bogu na temelju molitve, razmišljanja i pomoći svetog duha

 

O ZAHVALNOSTI BOGU NA TEMELJU MOLITVE, RAZMIŠLJANJA I POMOĆI SVETOGA DUHA

II DIO

 

o zahvalnosti bogu 2

 

Osim duhovnih razloga zahvalnosti Bogu, BOG JE DAO LJUDIMA I

  • ZAKONE TJELESNE STABILNOSTI I SNAGE;

BOŽJI ZAKON = JEDINI ISPRAVAN NAČIN RAZMIŠLJANJA I POSTUPANJA.

Duhovni i tjelesni RAZLOZI ZAHVALNOSTI BOGU, BITNO SU POVEZANI I U MEĐUSOBNOJ SU OVISNOSTI JEDNI O DRUGIMA.

Kao što ljutnja, bijes, mržnja, ogorčenje, uzrokuju tjelesno oboljenje (npr. Bolesti srca, živaca, želuca, žlijezda…) tako loša, pogrešna hrana, piće, način života, uzrokuju BOLESNO STANJE DUHA (npr. Otupljenost uma, gubitak volje, nemar, prepuštanje zlu, depresiju…). Mudro je prihvatiti sve Božje Zakone, jer su to zakoni tjelesnog i duhovnog zdravlja i snage:

Izaia 51; 4

JER OD MENE ZAKON DOLAZI

I MOJE PRAVO ZA SVJETLO NARODIMA.“

ZAKONI TJELESNE STABILNOSTI I SNAGE

ODNOSE SE NA:

TEMELJNE ZAKONE TJELESNOG I DUHOVNOG ZDRAVLJA

Usprkos visoko razvijenoj civilizaciji, napretku u tehnologiji i znanosti, čovjek se suočava sa sve većim brojem ratova i prirodnih katastrofa, te sa nepoznatim i degenerativnim bolestima ( rak ), kao posljedicom životnih navika našeg vremena.

Obilje i siromaštvo, suprotnosti su koje uveliko potiču kriminal, nemoral, usamljenost i raspadanje obitelji, što potresa same temelje društva. Oduvijek nastojeći promijeniti okolnosti, čovjek pokušava sve što mu je uglavnom donijelo propadanje tjelesnih i duhovnih snaga. Zaista, što učiniti?

MJENJAMO SEBE!

Olakšajmo si opstanak pomažući sebi i drugima primjenom slijedećih jednostavnih i temeljnih načela tjelesnog i duhovnog zdravlja.

I SVJEŽI ZRAK

Osnovni je pokretač svih funkcija našeg organizma. Uvijek nastojmo koristiti što obilnije količine svježeg zraka kretanjem na otvorenom i provjetravajući često prostorije.

II SUNČEVA SVJETLOST

Uništava bakterije i viruse te popravlja raspoloženje. Sunčeva svijetlost je potrebna našem tijelu i domovima.

III UMJERENOST

Zašto je smiješno govoriti o umjerenosti u pušenju, pijenju alkohola i uporabi drugih opijata? Potrebno ih je potpuno odbaciti. Zadovoljimo stvarne potrebe organizma i ne popuštajmo čak ni pretjeranoj želji za hranom.

IV ODMARANJE

Redovno odmaranje sprečava prijevremeno propadanje tjelesnih snaga. Odmaranje je temelj obavljanja posla sa zadovoljstvom.

V TJELOVJEŽBA

Potrebna onima koji se slabo kreću, kao i onima koji previše rade. Jača otpornost prema bolestima, regulira tjelesnu težinu…

VI PRAVILNA PREHRANA

Hrana izgrađuje naše tijelo. O pravilnoj prehrani ovisi i pravilno funkcioniranje našeg organizma. U središtu su obilje voća, povrća i žitarica te umjerena uporaba orašastih plodova.

VII VODA

Osim što gasi žeđ, voda čisti tijelo iznutra i izvana. Pijenje vode u dovoljnim količinama sprječava bolesti i ubrzava ozdravljenje kod različitih tipova prehlade i gripoznih oboljenja.

VIII POVJERENJE U BOŽANSKU MOĆ

Primjena sedam prethodnih načela povezana je uglavnom s tjelesnim zdravljem. Povjerenje u Boga izbrisat će brigu i strah pred neizvjesnosti donoseći duhovno zdravlje i moralnu stabilnost.

Ovih osam načela su nerazdvojna cjelina i predstavljaju novi životni stil. Ona trebaju naći svoju primjenu u svakodnevnom životu. O svakom pojedinom načelu postoji još niz dodatnih informacija.

Da bi smo dosegnuli razloge zahvalnosti Bogu u vidu zakona tjelesne stabilnosti i snage, POTREBNO JE BORAVITI U NJIHOVOM IZRAVNOM OKRUŽENJU – ZNAČI, U PRIRODI. ŽIVOT NA IZDVOJENOM, MANJEM, SEOSKOM GOSPODARSTVU, DONOSI SVE NAVEDENE ČINITELJE DUHOVNOG I TJELESNOG ZDRAVLJA. TO JE SREDINA U KOJOJ CIVILIZACIJA, KROZ URBANIZIRANJE, JOŠ NIJE SRUŠILA PRIRODNOST, NITI JE NAMETNULA STRAŠNE TROŠKOVE NEPRIRODNOSTI.

U SURADNJI SA BOGOM, POTREBNO JE PAŽLJIVO I DETALJNO NAČINITI PLANOVE, TE IH UZ BOŽJU POMOĆ I SVE POTREBNE NAPORE, ODJEDNOM – ILI POSTUPNO – OSTVARITI. NEKA OVO BUDE CILJ VRIJEDAN SVIH NAPORA, SVAKOG TRUDA. U ZAJEDNIŠTVU SA BOGOM SVI PLEMENITI CILJEVI BIT ĆE OSTVARENI.

MALO GOSPODARSTVO U BRDSKIM, GORSKIM, PLANINSKIM PREDJELIMA, IZVORIŠTE JE MIRA. ZAJEDNIČKI TRUD I RAD ZA ŽIVOTNE POTREBE PRILIKA SU DA SVETI DUH UGRADI U UMOVE I SRCA OBITELJIMA, MEĐUSOBNU LJUBAV, DOBROTU, BLAGOST, RADOST, STRPLJENJE, UZDRŽLJIVOST, KROTKOST, TE ZAHVALNOST I VJERU KA BOGU.

ŽIVOT U TAKVOM OKRUŽENJU JE ZAŠTITA OD DUHOVNIH I TJELESNIH OTROVA URBANIZIRANE SREDINE: OD STRESNE UŽURBANOSTI, NEMOGUĆNOSTI PRIVREĐIVANJA, ZAŠTITA OD ZATROVANE HRANE U TRGOVINAMA, OD OTROVNOG KLORA U VODI I HRANI, ZAŠTITA OD KRIMINALA, PROSTITUCIJE I SVIH NEMORALNIH SADRŽAJA KOJI VODE OVOME….

ŽIVOT U MALOM PRIRODNOM GOSPODARSTVU, MJESTO JE ZA SVAKU OBITELJ, MLADU ILI STARU, KOJA ŽELI ZDRAVLJE I SREĆU. TO ŠTO NAM JE BOG DAO OVO SAZNANJE, JOŠ JE JEDAN RAZLOG VIŠE DA MU BUDEMO ZAHVALNI JOŠ JEDAN RAZLOG VIŠE DA BUDEMO SRETNI UZ SVOG DIVNOG, VJEČNOG, NEBESKOG OCA.

AMEN.