Povjerenje u Božansku moć

 

POVJERENJE U BOŽANSKU MOĆ

 

povjerenje u božansku moć

 

Povjerenje je bitan element svakog dobrog međuljudskog odnosa i prisutno je jedino tamo gdje se osobe dobro poznaju i vole. U problemu ili nevolji upravo zahvaljujući povjerenju možemo ostati smireni jer imamo nekog kome je stalo do nas i zato djeluje u našu korist. Povjerenje je pokazatelj koliko je neki odnos dobar i živ, ono ga zapravo čini smislenim i korisnim.

Odnos između čovjeka i Boga također treba biti živ, aktivan, jer i Bog i čovjek stvarne su, razumne i slobodne osobe koje mogu imati stvaran odnos utemeljen na ljubavi, poštivanju i povjerenju. Ljubav i povjerenje razvijaju se kroz upoznavanje. Što više dobrog u nekome otkrivamo to raste i naše povjerenje. Tako je i s Bogom i čovjekom. A pošto govoreći o Bogu govorimo o našem stvoritelju i pošto to znači da On doslovno poznaje svaki naš atom i psihu, On poziva nas da upoznamo Njega. On želi da steknemo povjerenje u Njega ali da bi to bilo moguće, On nam se želi predstaviti, otkriti tko On doista jest i što nudi.

Predstavljajući sebe Bog će se obratiti našem zdravom razumu, osjećajima i savjesti. On nam o sebi otkriva one pojedinosti koje shvaćamo i koje dovoljno govore o Njegovom karakteru i osobinama. Upravo zato što želi da steknemo povjerenje u Njega, Bog ne pruža sve dokaze niti objašnjava sve razloge kada mi to tražimo ali nam daje dovoljno razloga da Mu vjerujemo ako to želimo.

Bog nam tako progovara o sebi kao o Stvoritelju i Održavatelju kroz prirodu. U Bibliji čitamo o Njegovoj stalnoj prisutnosti i djelovanju za dobro čovjeka iza velikih povijesnih zbivanja kroz tisuće godina prošlosti kao i Njegove namjere za našu skoru budućnost. U Bibliji se nalazi i životopis Isusa Krista – povijesni zapis vremena kada se Bog najizravnije i najjasnije otkrio čovječanstvu – osobno, kao jedan od nas. Bog se u Bibliji predstavlja kao naš Roditelj, Stvoritelj, otkrivajući time ono što prema nama osjeća. Tko nas bolje poznaje i želi nam dobro ako ne roditelj? Njegova osnovna poruka i misao koja se provlači kroz cijelu Bibliju jest …„ljubim te ljubavlju vječnom…“ (Jer.31,3.) i zato Mu bez strah možemo sve povjeriti i možemo prihvatiti svaki Njegov savjet. Njegova je jedina pobuda duboka očinska zainteresiranost i ljubav za svakog pojedinca.

Povjerenje, kako smo rekli, dolazi do izražaja kada smo u nevolji, kada znajući da netko djeluje u našu korist ostajemo smireni. U ovo vrijeme stravičnih prirodnih poremećaja, krvoprolića, bolesti i materijalne nestabilnosti, Bog nas poziva da se što prije upoznamo s Njim i imamo sve prednosti tog poznanstva. Naša briga će popustiti i s puno više hrabrosti ćemo gledati na život kada shvatimo da je netko svemoćan, već zainteresiran za nas i to iz ljubavi. Naša ljubav i povjerenje prema Bogu, također će rasti, a u Njegovim savjetima otkrit ćemo najbolje rješenje za svaku situaciju.

Bog uistinu ima najbolja rješenja ali od nas očekuje suradnju, a to znači da ćemo ta rješenja i prihvatiti kako bi od njih imali koristi. Kada upoznamo Boga i ukoliko smo iskreni, neće nam biti teško prihvatiti niti jedan Njegov savjet jer ćemo znati, da je dat za naše dobro. Zapravo spremno ćemo Mu prepustiti svako područje života – jer On zna najbolje, a mi ćemo biti oslobođeni mnogih tjeskobnih briga, strahova i više nikada usamljeni. Bog nam poručuje: „ ne boj se, jer sam Ja s tobom…“ (Iza.41,10.)