Više o svježem zraku

 

VIŠE O SVJEŽEM ZRAKU

 

više o svježem zraku

 

Svježi zrak, odnosno kisik koji se u njemu nalazi jedan je od osnovnih uvjeta života. Biblija kaže: „Jahve Bog, napravi čovijeka od praha zemaljskoga i u nosnice mu udahne dah života. Tako postane čovjek živa duša.“ (Postanak 2; 7).

Bog je stvaralačkom silom pokrenuo u život ljudsko tijelo darujući mu prvi udisaj. Srce je počelo kucati, krv je potekla žilama, oči su se otvorile i Adam je ugledao lice svog stvoritelja. Od tog trenutka, udisaj za udisajem, trebali su održavati život prvog čovjeka. Način života i savršeni uvjeti pružili su mu nesmetano i obilno korištenje čistog zraka. Na žalost, danas živimo u drugim okolnostima. Ljudi dugo borave u zatvorenim prostorima lišavajući se blagodati svježeg zraka.

Dugo nepravilno sjedenje, spriječava slobodno, duboko udisanje i izdisanje, pošto su sputani trbušni mišići.

Krv iz vena ne može se osloboditi otpadnih tvari one se djelomično zadržavaju u tijelu. U neprozračenim prostorijama ponovno udišemo otpadne plinove koje smo prije izdahnuli.

Zbog nedovoljne količine kisika, cijelo tijelo postaje tromo te podložno bolesti, a naročito je osjetljiv mozak. Opada koncentracija, slabi svijest, volja i rasuđivanje. Ove neugodne posljedice možemo izbjeći vrlo jednostavno. Potrebno je pravilno disati i uvijek koristiti samo svježi zrak bogat kisikom. Najbolji način da dobijemo dovoljno kisika jest šetnja ili neka druga aktivnost u prirodi. Naročito korisne su tzv. „aerobične“ vježbe.

Kako bi dobili dovoljno kisika važno je ispravno disanje. Ispravno je udisati i izdisati samo kroz nos koristeći se trbušnim mišićima.

Vrlo su korisne vježbe disanja: duboko udahnemo kroz nos, istiskujući trbušne mišiće prema van. Kad su pluća sasvim puna, zadržati dah desetak sekundi. Tada uvlačenjem trbušnih mišića izdahnuti.

Kada boravimo u zatvorenim prostorima, vodimo računa o čestom provjetravanju. U učionicama gdje boravi veći broj osoba kisik se brzo potroši, što se nepovoljno odražava na umni rad ako nema redovnog provjetravanja. Isto se odnosi i na urede.

Provjetravanje je naročito važno u zimskim danima kada peći dodatno troše kisik iz prostorija. Ne treba se plašiti provjetravanja zimi pošto se zrak bogat kisikom brže zagrijava, te ćemo tako uštedjeti i na ogrijevu.